Kunstgenieten

Wetenschap van de Vrijheid en Kunst
over de liefdevolle ontregelende werking van kunst

Al het lijden is verwarring. Verwarring is je verzetten tegen wat is. Als je volmaakt helder bent, is wat er is wat je wilt. Dus als je iets anders wilt dan wat er is, kun je weten dat je verward bent
Byron Katie – a thousand names for joy

Verwarring treed op als je je onbewust aan regels houdt. Regels die je voorgeschreven zijn door je ouders, door jouzelf, de maatschappij etc. Je bent geconditioneerd m je aan de regels te houden, zonder dat je er erg in hebt.

Kunst ontregelt.

Joepie!

Kunst maken

in your world you can do anything you want
Bob Ross

De kunst, het schilderij, loopt voor op het hoofd, het denken en begrijpen. Het mooiste en misschien het moeilijkste van het schilderen is het laten gebeuren. Zonder in te grijpen.
Als schilderen niet lukt en er is iets anders op je doek aan de hand dan je wilt, is het zaak om op te sporen waar je in grijpt; waar het niet kan stromen.

Misschien ken je de term “killing your darlings”. Het gaat over de stukken in je kunstwerk die je vast zet, omdat ze zo mooi zijn: “dit is zo mooi, daar mag ik niet meer aankomen, want dan verpest ik het”. Je hebt alertheid nodig om te zien wat je vast zet en moed en vertrouwen om het los te laten. Soms doet het letterlijk zeer om een stuk weg te schilderen waar je aan gehecht bent. Bovendien gebeurd het dat je de ruimte die hierdoor ontstaan is in het schilderij zichtbaar is, maar ook om je heen te ervaren is.

Kunst maken is Het opsporen waar je ingrijpt en dat weer laten stromen, dat is een manier waarop de Kunst dienaar is van de Wetenschap van de Vrijheid.

Kunstkijken
Kunstkijken is alles vergeten wat je denkt te weten (alle regeltjes) en kijken met alles wat je hebt.

Bij deelgenootlopen die ik organiseer, kijken we samen naar kunst. We eren het ontregelende niet weten dat maakt dat je verdwaalt in de wereld van de kunstenaar. Je moet bereidt zijn te verdwalen om de weg kunt vinden.

Onschuld is het niet vermijden van het allerergste
schilder Philip Vandenberghe

Samen wisselen we uit hoe we verdwalen, wat we zien en meemaken op onze tocht in het kunstwerk, en zo wordt zichtbaar waar we kijken vanuit externe regelgeving en waar we kijken vanuit onze authentieke blik.

Als we met onze authentieke blik -met een open hart, verbinding maken met een kunstwerk, kan een kunstwerk ..

..

je zonder woorden achterlaten.