2016 – 2017 nieuwjaarsspeech

In december keek ik met mooie mensen terug naar 2016 en vooruit naar 2017. Een dag, georganiseerd door Ruimte voor Helden en Bruno van den Elshout. Het was ter voorbereiding van de nieuwjaarsspeeches die we allemaal zouden gaan maken. Een speech die ik schreef en die Janine aan me voorlas op de uiteindelijke bijeenkomst in januari. Een vriendin en een kunstenares waar ik me mee verwant voel. Een mooie dag met mooie mensen en veel intense open en eerlijke plannen, bewust verwoord en uitgesproken. Dankbaar en trots dat ik hier deel van uitmaakte.

Mijn nieuwjaarsspeech:

Janine leest Hanneke voor (foto en achtergrond foto Bruno van den Elshout)

Lieve Hanneke

Wat fijn dat je op aarde bent.

2016

Het jaar dat je jezelf helemaal bloot gaf om de mensen welkom te heten; in zichzelf op aarde en in je kunst. Het jaar dat je kunstgenieters letterlijk bent gaan aanraken door ze voetmassages te geven.

Je was aangedaan omdat er precies gebeurde wat je wou: de mensen voelde zich werkelijk welkom in zichzelf! En van daaruit konden ze de kunst (en de wereld) zoveel intenser ervaren. Je kon overdragen hoe schoon de wereld is, hoe schoon jij hem ervaart. Dat kon je delen… eindelijk.

..En dat was pas het begin. Want je hebt afgelopen jaar, grote stappen genomen in je kunstenaarschap. In hoe je deze kunt delen en in hoe dit delen ook weer onderdeel is van je kunstenaarschap.

De heldere woorden die je hierbij gevonden hebt, gingen gedurende het jaar steeds meer stromen. Met als hoogtepunt de expositie in Lettele en Deventer. Ontroerd was je over hoe vloeiend het delen verliep, maar niet langer meer verbaasd.

Verbaasd (en voorzichtig trots) was je wel dat je gedurende de gehele expositie constant bezig was om contact te maken, op heel veel verschillende manieren, met heel veel verschillende mensen en dat je dat kon: Dat je kon delen zonder jezelf weg te geven.

Dat is het resultaat van veel en geduldig werk, met hulp van mooie mensen (leraren). Je bent sowieso je steeds meer gaan omringen met mooie mensen.

Ja, je mag nu best even om je heen kijken.

Hier ben je, in 2017. En je gaat gewoon door.

Ga door met de moeiteloosheid van iemand die weet dat ze precies genoeg is. Die weet dat niet alleen zij, maar álles precies is zoals het moet zijn. Ga in 2017 door met  dankbaar en vreugdevol genieten; zegen elk moment in volle acceptatie dat Liefde geen goed en kwaad kent. Accepteer de Liefde die je krijgt in alle vormen in volle liefde voor jezelf.

Je bent Liefde.

Na alle uitgaande bewegingen van afgelopen tijd, begon je dit jaar met een inwaartse beweging: 2 maanden lang je atelier in, om de weg van het beeld te volgen.

“Wat is er noodzakelijk aan deze verfvlek?” mompelde je daar. Hanneke, in de herhaling; zegen elk moment in volle acceptatie dat Liefde geen goed en kwaad kent. Je hebt al zoveel excuses verzonnen om iets moois te maken. Vergeet de excuses, doe de wereld een lol, wees Hanneke en Maak. Maak ongegeneerd fouten. Maak ongegeneerd wat moois. Creëer met alles wat je hebt…

Ongegeneerde compromisloze schilderkunst. Klinkt als iets om naar uit te kijken.

En dan.. Deel. Zet die weg die je bent ingeslagen voort. Deel dat moois met dezelfde aandacht als je het geschapen hebt. Zie ook dit delen tot een kunstvorm te maken.

Ik ben benieuwd naar de woorden die je hiervoor gaat vinden. Want er is nog veel te winnen op het gebied van communicatie. Er zwerft een hongerige groep welwillende kunstliefhebbers rond, die jou en je collega’s willen vinden. Doe daar wat aan.

Onderzoek bijvoorbeeld, met mooie mensen samen, de vorm van “de nieuwe galerie”, waarin jullie elkaar kunnen treffen. Een plek waar kunstenaar en kunstgenieter hun overvloed uitwisselen. Een plek waar waarde herijkt wordt. Een plek met vruchtbare grond voor de ideeën over delen die je al aan het ontwikkelen bent.

Lieve Hanneke, ik wens je een heel mooi jaar vol van Overgave. Waarin je jezelf 100% liefhebt, zodat jij 100% van de wereld kunt genieten en de wereld 100% van jou.

Veel plezier.