een blik in het archief

Het werk rechtsboven heet “alles wat ik van de hemel weet”. Het is een doek van 80 x 80 cm uit 2016. En een van de weinige werken waarin ik tekst van iemand anders gebruik. Een gedicht van K. Michel uit de bundel “waterstudies“. K. Michel is voor mij vaak een dichter geweest, die heel precies onder woorden bracht, wat ik zelf slechts woordeloos wist. Echt een groot cadeau als iemand de moeite neemt om zo zorgvuldig te kijken, te voelen, en de waarnemingen te destilleren tot prachtige poëzie.
Zijn woorden heb ik voor dit schilderij vertaald naar Esperanto. De taal van mijn oma, de vredestaal van weleer, de taal van hoop, en ook de taal waarin het geïsoleerde denken van het oude Europa zichtbaar is. Een taal die niemand meer begrijpt, maar wel tot de verbeelding spreekt; waardoor de woorden niet dwingend in hun betekenis worden. Een taal die past bij mijn schildershandschrift, waarin ook veel aangereikt wordt, zonder dwingende handleiding.

Laatst kreeg ik bezoek in  mijn atelier. Het was een dag vol grijze wolken, waar af en toe helderblauwe stukken doorheen piepten. Samen met mijn bezoek keken we naar het water waar mijn atelier aan grenst. Het vreemde heldere blauw dat in het donkere, grijze water dreef. En ik wees haar op dit schilderij. Kijk, dat schilder ik! Onder andere.
Ze begreep het gelijk.

de hemel in de regenplassen

“Alles wat ik van de hemel weet zag ik in de plassen onder mijn voeten”

naast het echte wit in het schilderij zie je hoe gelig de witte muren eigenlijk zijn

je kunt zien dat ik ook schuurpapier gebruik, om oude lagen weer boven te krijgen

hier zie je goed de gelaagdheid van het werk, met het wit als een van de laatste lagen

Het werk is te huur voor een percentage van de prijs.
Dit werk huur je voor 1% per maand – € 24,-

Je kunt ook huursparen, al hurend sparen voor je eigen werk.. Nieuwsgierig? Vraag vrijblijvend alles wat je wilt weten. Of lees hier.