kunstgenieten

Wetenschap van de Vrijheid en Kunst
over de liefdevolle ontregelende werking van kunst

Al het lijden is verwarring. Verwarring is je verzetten tegen wat is. Als je volmaakt helder bent, is wat er is wat je wilt. Dus als je iets anders wilt dan wat er is, kun je weten dat je verward bent
Byron Katie – a thousand names for joy

Verwarring treed op als je je onbewust aan regels houdt. Regels die je voorgeschreven zijn door je ouders, door jouzelf, de maatschappij etc. Je bent geconditioneerd om je aan ‘de regels’ te houden, zonder dat je er erg in hebt.

Kunst ontregelt!

Joepie!

Kunst maken

in your world you can do anything you want
Bob Ross

De kunst, het schilderij, loopt vooruit op mijn hoofd, mijn denken en begrijpen. Het mooiste en misschien het moeilijkste van het schilderen is het laten gebeuren. Zonder in te grijpen. Me in vertrouwen overgeven aan het ‘niet weten’.

Als schilderen niet lukt en er is iets anders op mijn doek aan de hand dan ik wil, is het zaak om op te sporen waar ik ingrijp; waar het niet kan stromen.
Misschien ken je de term “killing your darlings”. Het gaat over de stukken in een kunstwerk die je vast zet, omdat je eraan gehecht bent geraakt. Bijvoorbeeld omdat ze mooi zijn: “dit is zo mooi, daar mag ik niet meer aankomen, want dan verpest ik het”. Ik hebt alertheid nodig om te zien wat ik vastzet en moed en vertrouwen om het los te laten. Soms doet het letterlijk zeer om een stuk weg te schilderen waar ik aan gehecht ben. Het gebeurd me ook, dat de ruimte die hierdoor ontstaan is in het schilderij, ik om me heen kan ervaren. Dat is heel fijn.

Kunst maken is voor mij: met gebruik van mijn vakmanschap, opsporen waar ik ingrijp in de stroom en dat weer laten stromen, om zo te zien ontstaan wat er door mij heen geboren wil worden..

Kunstkijken
Kunstkijken is eigenlijk hetzelfde (net als leven trouwens): Alles vergeten wat je denkt te weten (alle regeltjes) en kijken/ervaren met alles wat je hebt.
Bij deelgenootlopen en andere gelegenheden/workshops om samen naar kunst te kijken, reik ik je een stuk vakkennis aan uit de kunst én uit het energiewerk. Tools om het ontregelende niet weten te eren. Waardoor het verdwalen in een schilderij (of in de wereld) een acceptabel (en onmisbaar) onderdeel wordt.. Je moet bereidt zijn te verdwalen om je eigen weg te kunnen vinden.

Onschuld is het niet vermijden van het allerergste
schilder Philip Vandenberghe

Samen wisselen we uit hoe we verdwalen, wat we zien en meemaken op onze tocht in het kunstwerk, en zo wordt zichtbaar waar we kijken vanuit externe regelgeving en waar we kijken vanuit onze authentieke blik.

Als we met onze authentieke blik -met een open hart, verbinding maken met een kunstwerk, kan een kunstwerk ..

..

je zonder woorden achterlaten.