schilder, schrijver en performer

Over Hanneke

in den beginne
Lang lang geleden in de vruchtbare IJsselvallei, toen Hanneke nog een embryootje was, groeide er samen met haar, gezellig samen in de baarmoeder, een klein pennetje, potloodje en een mini kwastje. En als je goed keek, zag je over haar hele lijf voelsprietjes groeien en een enorme hoeveelheid kleine oogjes die af en toe al even knipperde.

Ze werd geboren met deze extra tools, die ze spelend en onderzoekend ontwikkeld heeft tot de kunstenaar die ze nu is. Tools die haar nog steeds blijven verbazen, verwonderen en verheugen en die zich blijven uitbreiden.

de weg erheen
Haar talenten fluisterde al snel om iets met communicatie te doen, om te kunnen verbinden en delen. Via de school voor journalistiek kwam ze op de kunstacademie terecht, later gevolgd door vele cursussen op spiritueel vlak.

de kunst van het kijken
Op de kunstacademie startte ze het onderzoek naar wat haar twee fysieke ogen opvingen en hoe hersenen die informatie vertalen in “wat je denkt te zien”. Later kwam ze erachter dat haar “ogen” niet alleen in haar oogkassen zitten. Dat sommige  “ogen” reizen door de tijd en door de dimensies.  Hier hielpen de cursussen; om deze interne ogen en voelsprietjes te ontwikkelen.  Tot haar grote verbazing en grote vreugde bleek dit in haar kunstenaarschap een enorme verrijking.

persoonlijke vrijheid
Het werk van Hanneke gaat over vrijheid. In persoonlijke vrijheid herinneren mensen zich, dat ze vrije, autonoom denkende, autonoom handelende wezens zijn. (en daar heeft de aarde heel erg behoefte aan..) Dat is oer – kennis, die iedereen -ergens- wel weet, maar die vaak -even- uit het zicht geraakt is. Wat Hanneke doet met haar schilderijen teksten en performances, is je stimuleren om weg te halen wat de herinnering aan je persoonlijke vrijheid blokkeert.

 


Hanneke van der Werf

cv – pdf

artist statement –pdf