Kunst en Thee

Kunst en Thee in Ruimte voor Helden

Kunst en Thee

Dat was de titel waaronder we afgelopen zondagmiddag samenkwamen in Ruimte voor Helden*.

Met een groep van 20, bekeken we in drie stille rondes mijn schilderijen uit 2017, die nu in de ruimtes hangen te stralen. We dwaalden als losse individuen door de ruimtes tot…

Een werk ons toeriep om bij haar te komen staan.

Of een werk ons vriendelijk vroeg om nog even te blijven staan.

Of een werk ons toestemming gaf om te blijven staan.

Of dat we als vanzelf ergens terecht kwamen.

Ik denk dat er veel varianten voorgekomen zijn deze middag.
Marc begeleidde de rondes en gaf daarbij een aanwijzing mee als een toverspreuk, vergelijkbaar met “sesam open u”, want de schilderijen opende gewillig hun deuren om ons te laten rondwandelen in de verschillende dimensies van de verf.
Met elke ronde een andere aanwijzing die, simsalabim, weer andere deuren opende.

Daarna kwamen de verhalen. De schilderijen lieten bij iemand een indrukwekkende gebeurtenis op troostende wijze nog eens zien. Iemand anders had vol verbazing door de dimensies heen gemanoeuvreerd. Iemand die graag weet hoe de zaken in elkaar zitten, was verbaasd dat er geen eenduidig antwoord van het schilderij kwam. Het bleef zich maar van verschillende kanten laten zien. Muziek werd gehoord, aarding gevonden en ik kan nog even doorschrijven over wat er allemaal beleefd is.

Ik heb lopen glimmen bij de beschrijvingen van deze belevenissen. Zo verschillend en toch allemaal zo herkenbaar. Ja, dat kan kunst allemaal doen, als je het toestemming geeft, als je je openzet. Zo mooi. Zo rijk.

En dan hou ik het nog even veilig bij “kunst” merk ik. Omdat ik het toch wel wonderbaarlijk vind dat “mijn kunst” dat allemaal kan doen. Daar ben ik heel erg dankbaar voor. Ik weet natuurlijk wel dat ik het er allemaal ingestopt heb. Of misschien beter gezegd, toestemming heb kunnen geven dat het er allemaal in mocht ontstaan. Maar echt zien hoe het ontvangen wordt is weer andere (suikervrije volkorenspelt) koek.

Zondagavond thuis, snorrend op de bank met stilte en kamille thee, bedacht ik me: wat hebben we elkaar gul gegeven. De gasten deelden met me hoe de ervaringen met mijn schilderijen als kostbare cadeaus voor ze waren. En dat is voor mij een kostbaar cadeau.

 

*Yvonne en Marc leiden Ruimte voor Helden. Een plek van inspiratie, verdieping, beweging en humor, waar leiders en ondernemers gestimuleerd worden hun volle potentieel te benutten.